
ÇOK AMAÇLI SPOR SALONU İHTİYAÇ PROGRAMI (15.000 KİŞİLİK)
-SPORTİF ALANLAR
A. Oyun Alanı: Çok amaçlı ve uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmelidir. Ayrıca bu alan sosyal ve kültürel etkinliğe de (Sergi, Fuaye, Konser vb.) imkân vermelidir.
B. Soyunma Odaları: Her sporcunun kullanımına yönelik elbise dolaplarının bulunduğu bölümün hemen yanında en az üç sporcuya aynı anda masaj yapılabilecek yer ile birlikte takım sporcularının toplantılarını yapacakları seminer alanı ve yeterince WC, duş kabinleri kapsayan ıslak hacimler birbiri ile ilişkili ve bir bütün olarak düzenlenmelidir. Ayrıca engelli sporcular için uygun standartlarda wc ve duşu içinde soyunma odaları düzenlenmelidir.
C. Sporcu Kafeteryası: Sporcuların kullanımına yönelik olarak tasarlanacak kafeterya salon ve mutfak bölümünden oluşur. Mutfak bölümü, depo alanlarını içerecek ve depo alanları servis amaçlı olarak dışarıyla bağlantılı olacak şekilde düşünülmelidir.
D. Antrenör Odaları: Çalışma masasının bulunduğu soyunma odalarıyla ilişkili olarak tasarlanmalıdır.Bu yazı dwgindir.com tarafından hazırlanmıştır.
E. Hakem Odaları: Hakemlere ait elbise kabinleri, masaj ve çalışma masasının bulunduğu mahal ile ilişkili WC ve duş kabinlerini kapsamalıdır.
F- Isınma+Kondisyon Salonu: Soyunma odalarıyla ilişkili olarak düşünülmelidir.
G- Aletli Kondisyon Salonu: Soyunma odalarıyla ilişkili olarak düşünülmelidir.
H- Sağlık Merkezi: Her türlü sportif kazalara acil müdahaleye olanak tanıyan donanıma sahip birer adet wc ve duş kabinini içeren bir mekan olarak düşünülmelidir.
I. Doping Test Odası: Testlerin yapılabileceği muayene odası, wc ve duş bölümünün yanı sıra bekleme odası bulunmalıdır.
-TRİBÜNLER
A-Seyirci Tribünü: 15.000 seyircinin yer alacağı tribünlerde; fuayeler, büfeler, ilk yardım odası ve wc’lerin çözülmesi gerekmektedir. Her bir seyirciye rahatlıkla izleme olanağı sağlanması göz önünde bulundurulmalıdır. Tribünlerdeki basamak: genişliği 1 m’ den az olmamalıdır.
10.000 seyircilik sabit tribünler 110X50m.’lik oyun alanı kullanımına göre düzenlenmelidir. Farklı spor dallarında daha küçük oyun alanı kullanılması durumunda veya sosyal aktivitelerde hareketli tribünlerle seyirci sayısı 15.000’e çıkarılabilmelidir.
B-Protokol Tribünü: Seyirci giriş ve çıkışlarından ayrı giriş/çıkış’ı olacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca, karşılıklı görüşmelerin yapılabileceği bir fuaye düzenlenerek, fuaye protokol tribünü ve oyun alanı ile görsel bağlantılı olmalıdır. Bu yazı dwgindir.com tarafından hazırlanmıştır. Büfe ve protokol dinlenme odasının bulunduğu söz konusu alan engelli kişilerin giriş ve çıkışlarına olanak sağlayacak teknik yeterlilikte olmalıdır.
C-Basın Tribünü: Sadece basın mensuplarının oturabileceği katlanabilir sıralar ile teçhiz edilmiş ve şeref tribünü ile ilişkili bu bölümde dijital teknolojin sunduğu tüm gazetecilik olanaklarına yer verilecektir. Basın odası ise gerek protokol gerekse basın tribünü ile ilişkilendirilmelidir.
-GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR
A. Seyirci Giriş ve Çıkışları:15.000 seyircinin çevre ulaşım ağı dikkate alınarak, komplekse homojen giriş sağlanmalıdır. Acil çıkışlar için öncelik verilecek, tüm seyircinin kompleksi 8 – 10 dakika içerisinde terk etmesi sağlanmalıdır. Her bir girişte, kontrolü sağlayacak turnike sistemi öngörülmektedir. Girişlerle ilişkili uygun sayıda ve büyüklükte gişe ve danışma tasarlanmalıdır.
B. Sporcu Giriş ve Çıkışları: Seyirci ve şeref tribünü giriş/çıkışlarından bağımsız olarak düşünülmelidir. Buna ilave olarak her iki takımın stadyuma giriş ve çıkışlar birbirinden ayrı düzenlenmelidir. Aynı giriş ve çıkışlardan takım karşılaşmaları dışında faaliyet gösteren ferdi sporcularda yararlanacaktır.
C. Şeref Tribünü ve Basın Girişi: Sadece resmi yönetici, refakatçi ve basın mensuplarının kullanabileceği niteliklere sahip olmalıdır.Bu yazı www.dwgindir.com tarafından hazırlanmıştır.
D. İdari Bölüm Girişi: Yönetimin girişi mevcut girişlerden ayrı olarak tasarlanmalıdır.
E. Acil Araç Giriş ve Çıkışları: Sportif karşılaşma esnasında meydana gelebilecek kazalar; milli bayramlarda, yoğun katılım olan kutlamalarda gerek gösteri sunan grupların kullanımı, gerekse yangın, deprem ya da kitlesel gösterilere anında müdahale amacıyla cankurtaran, itfaiye vs. araçlarının herhangi bir engele maruz kalmaksızın, oyun sahasına ulaşımını sağlayacak şekilde düşünülmelidir.Bu yazı dwgindir.com tarafından hazırlanmıştır.
F. Servis Girişleri: Restoran, kafeterya, market, çeşitli depo ve tesisat mekanları vb. mekânlar için servis girişleri düşünülmelidir.
-YAN HİZMET BİRİMLERİ
A- Konferans Salonu: 400 kişilik olarak düşünülmeli salon konferans panel gibi etkinlik ve gösterilere imkân verecek nitelikte olmalı, sahne / ses ve ışık denetimi sağlanabilir, denetim, hazırlık ve tercüme odalı olarak düzenlenmelidir. Salon, fuaye ve gerekli ortak kullanım alanlarının içermelidir.
B- Toplantı Salonu: Eğitim ve toplantı amaçlı kullanılacak olan salon 24 kişilik düşünülmelidir.
-TİCARİ AKTİVİTE ÜNİTELERİ
Söz konusu kompleksin bünyesinde gerek karşılaşma anında izleyicilere gerekse bunun dışında yakın çevreye çeşitli alanlarda hizmet verebilecek işyerleri bulundurulmalıdır. Restaurant ve Cafe-Fastfoodlar salon ve mutfak bölümünden oluşmalıdır. Mutfak bölümü, depo alanlarını içerecek ve depo alanları servis amaçlı olarak dışarıyla bağlantılı olacak şekilde düşünülmelidir. Ayrıca market alanı içinde depolar düşünülmelidir.
-İDARİ BÖLÜMLER
İdari bölümlerin ayrı bir girişi olacak ve ana yapı içinde veya ana yapıyla bağlantılı olarak düzenlenmelidir.
-OTOPARK
Ulaşım araçları için 1000 adet araç park alanı düzenlenmelidir. Takımlar için iki adet, TV naklen yayın araçları için iki adet, itfaiye aracı için bir adet ve güvenlik güçleri için 5 adet olmak üzere toplam 10 adet otobüs için gerekli park alanı, spor tesislerinin giriş ve çıkışlarının hemen yanında yer alacak şekilde düşünülmelidir.
-ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Çevre düzenlemesinde açık ve yarı açık mekân düzenlemelerinin yanında tenis, voleybol, basketbol, mini futbol sahası, paten-kay kay pisti koşu/tartan pist gibi çeşitli spor faaliyetlerinin yapılabileceği açık spor alanları ile çocuk oyun alanları düzenlenmelidir. İhtiyaç programda verilen adetler minimum adetlerdir. Tasarımcı tarafından arttırılabilir ve farklı birimler ilave edilebilir.
Bu yazı www.dwgindir.com tarafından hazırlanmıştır.Lütfen sayfayı kaynak göstermeden paylaşmayınız.
Bir önceki yazımız Kapalı spor salonu ihtiyaç programı hakkında bilgiler vermektedir.